Sałatka ryżowa z jabłkiem, szynką, papryczką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną sałatkę ryżową. Przygotowana z dodatkiem szynki, jabłka, kukurydzy i marynowanych papryczek. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ugotowanego ryżu
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 mała puszka kukurydzy
    2 duże plastry szynki gotowanej
    5 marynowanych papryczek piri - piri
    1/2 jabłka
    2 łyżeczki suszonego szczypiorku
    3 łyżki majonezu
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Sałatka ryżowa z jabłkiem, szynką, papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Z marynowanych papryczek usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy w kosteczkę.
    Do miski wkładamy ryż, pokrojone składniki, odsączoną kukurydzę i dokładamy majonez, suszony szczypiorek oraz doprawiamy do smaku. Mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy