Zapraszam na pyszny deserek budyniowy. Słodki budyń i kwaśne maliny w tym połączeniu smakują wyśmienicie. Deserek jest słodzony ksylitolem. Polecam.
2 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
400 ml napoju migdałowego
1 jasny budyń w proszku ( 0,5 l )
1 łyżka masła
2 łyżki ksylitolu
250 g mrożonych malin
1 i 1/4 szkl wody
1,5 łyżki mąki z tapioki
150 ml śmietanki kremówki
kolorowa posypka
Deserek budyniowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń gotujemy na napoju migdałowym, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy masło i ksylitol, miksujemy. Do garrnka wlewamy szkl wody i dodajemy mrożone maliny, gotujemy przez kilka minut. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy do garnka z malinami i zagotowujemy.
Do pucharków przekładamy budyń i maliny. Wystawiamy do lodówki do stężenia.
Ubijamy śmietankę i dekorujemy deserek oraz posypujemy kolorową posypką.
Komentarze