Zapraszam na smaczny gulasz. Gulasz przygotowałam z karkówki z dodatkiem kukurydzy konserwowej i pomidorów. Polecam na obiad.
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag karkówki
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka krojonych pomidorów ( 400 g )
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szkl wody
kilka łyżek oleju
sól do smaku
biały pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Gulasz wieprzowy z kukurydzą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w sporą kostkę, przekładamy na cedzak i przelewamy wodą, odsączamy. Kukurydzę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Mięso osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na rozgrzany olej, smażymy około 5 minut. Przesmażone mięso wkładamy do gotującej się wody. Na tym samym oleju przesmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor, dokładamy do gotującego się mięsa.
Po około 50 minutach gotowania dokładamy odsączoną kukurydzę i pomidory z puszki raz przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Komentarze