Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami. Smaczne i szybkie danie które sprawdzi się na obiad, kolacje a nawet imprezę.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto :
2 szkl mąki
1/2 szkl ciepłej wody
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
mąka do podsypania
Pozostałe składniki :
1 duży filet z kurczaka
1 łyżka przyprawy do gyrosa
kilka liści sałaty
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
Na sos :
kilka łyżek majonezu
kilka łyżek ketchupu
Domowe tortille z mięsem drobiowym, sałatą, papryką, kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie plastry. W misce mieszamy składniki marynaty i wkładamy mięso, mieszamy i odstawiamy. Kukurydzę odsączamy na cedzaku. Składniki na ciasto zagniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy na cienkie placki. Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni.
Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Cebulę i ogórka kroimy w plasterki, pomidorki na pół, paprykę w paseczki. W miseczce mieszamy składniki na sos. Mięso smażymy na złoty kolor i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Tortile smarujemy sosem i układamy mięso oraz warzywa, zwijamy.
Komentarze