Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny chlebek z pomidorową nutą. Świetnie smakuje z wędliną lub żółtym serem. Polecam na kanapki.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    1 op suszonych drożdży ( 7 g)
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
    50 g suszonych pomidorów
    2 garście słonecznika
    keksówka 27 x 8 x 7
    papier do pieczenia
    garść słonecznika do posypania chleba
    woda do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i razem z pozostałymi składnikami wkładamy do miski. Zagniatamy ciasto i miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
    W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto na chleb.
    Blaszkę stawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut i przykrywamy ściereczką.
    Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik i ciasto smarujemy wodą, posypujemy słonecznikiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować