Pieczona karkówka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną pieczoną karkówkę. Taką karkówkę możemy podać do obiadu lub na zimno na kanapki. Polecam.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżki oleju
    2 łyżki majeranku
    2 łyżeczki pieprzu
    3 łyżeczki soli himalajskiej różowej
    1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej
    rękaw do pieczenia
    blaszka

Pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę wkładamy do miseczki i mieszamy. Karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Po tym czasie wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 30 minut. Wyciągamy karkówkę z piekarnika i rozcinany worek. Przelewamy do miseczki wytopiony płyn i wstawiamy mięso do piekarnika. Dopiekamy przez 30 minut.

Porady

Czas przygotowania bez marynowania mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy