Rzodkiewkowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Rzodkiewkowiec: zdrowy, niskokaloryczny i co najważniejsze kolorowy. Może przywoła w końcu wiosnę? Przygotowałam go na wielkanocne śniadanie, ale jest idealny również na co dzień.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Warstwa rzodkiewkowa:
    - 6 pęczków rzodkiewek
    - 150 ml jogurtu greckiego
    - 1/3 szklanki gorącej wody
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 1 czubata łyżka majonezu

    Warstwa jogurtowa:
    - 450 ml jogurtu greckiego
    - 4 łyżki majonezu
    - 4 łyżki żelatyny
    - 1/3 szklanki gorącej wody

    Dodatkowo:
    - 4 jajka ugotowane na twardo
    - kiełki rzodkiewki
    - 2-3 rzodkiewki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rzodkiewkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa rzodkiewkowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy blenderem, tak aby utworzyły coś w rodzaju musu lub papki. Dodajemy do niej jogurt, majonez i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Warstwa jogurtowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia, a gdy wystygnie łączymy ją z jogurtem i majonezem.
  • 3. Będziemy potrzebowali 2 foremki o takim samym kształcie, ale różniące się odrobinę wielkością. Mniejszą foremkę (użyłam takiej o wymiarach 22x9 cm) wykładamy folią aluminiową. Na jej dno wylewamy 1/3 masy rzodkiewkowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy warstwa stężeje, układamy na niej jajka ugotowane na twardo i zalewamy pozostałą masą rzodkiewkową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Większą foremkę (o wymiarach 24x11 cm) również wykładamy folią aluminiową. Na jej dno wylewamy tyle masy jogurtowej, żeby utworzyła około 1 - 1,5 cm warstwę i wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej stężałą warstwę rzodkiewkową, którą wcześniej delikatnie wyciągnęliśmy z foremki. Masę rzodkiewkową układamy na środku masy jogurtowej, tak aby z każdej strony pozostało mniej więcej tyle samo miejsca. Wolne przestrzenie po bokach foremki zalewamy pozostałą masą jogurtową, a gdy coś jej zostanie, to wylewamy ją również na wierzch. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia, a gdy stężeje, wyciągamy rzodkiewkowca z foremki i układamy na talerzu do góry dnem. Na wierzchu układamy kiełki rzodkiewki. Rzodkiewkowca możemy również udekorować rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki.

Porady

Możecie się dowolnie bawić warstwami i na przykład stworzyć rzodkiewkowca z 1-centymetrowych na przemian ułożonych warstw. W przepisie majonez możecie zastąpić chrzanem, a do masy jogurtowej możecie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.63 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa

To może cię zainteresować