Jest bardzo delikatna w smaku, grzanki nadają jej chrupkości a odrobina oleju dyniowego przyjemnego orzechowego posmaku.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg rzodkiewek
2 średniej wielkości ziemniaki
5 szklanek wody lub bulionu
sól
pieprz
lubczyk
1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
grzanki pszenne
olej dyniowy
pokrojona w paseczki rzodkiewka do dekoracji
Rzodkiewkowa zupa krem z grzankami i olejem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki. Ziemniaki skrobiemy myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy sok z cytryny lub kwasku by zachował się różowy kolor z rzodkiewek. Miksujemy. Nakładamy na talerz, polewamy odrobiną oleju dyniowego, dodajemy grzanek oraz pokrojonej w paseczki rzodkiewki dla dekoracji.
Komentarze