Rzodkiewkowa sałatka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny i oryginalny dodatek do obiadu lub na kolację

  • 25 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    2 średnie cebule
    1 pęczek rzodkiewki
    sól, pieprz, cukier, olej
    1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 22%)
    garść rozdrobnionej sałaty lodowej lub rukoli

Rzodkiewkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Cebule obierz, pokrój i zeszklij na oleju z dodatkiem soli. Ostudź.
    Umyte rzodkiewki pokrój w plasterki.
  • 2. Wymieszaj w misce przygotowane warzywa, dodając rukolę lub sałatę lodową.
  • 3. Przygotuj dressing: w osobnej misce wymieszaj musztardę ze śmietaną, solą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę, lekko wymieszaj i wstaw do lodówki by smaki się przegryzły. Smacznego !

Porady

Rzodkiewki odzyskają jędrność, gdy włożymy je na chwilę do naczynia z zimną wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy