Rzodkiewka duszona z pomidorami

0 (0 ocen)

Taka duszonka świetnie smakuje z pieczywem. Idealnie również nada się jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
    3 średnie pomidory
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    3 łyżki oleju
    sok z 1 cytryny
    2 łyżeczki pasty Ajvar ostrej
    2 łyżeczki cukru
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku

Rzodkiewka duszona z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewka duszona z pomidorami 1. Rzodkiewki pozbawić liści, warzywa pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i zrumienić (około 5 min). Następnie wsypać cukier i podgrzewać 2 - 3 min, mieszając.
  • Rzodkiewka duszona z pomidorami 2. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać zieleninę, pokrojone na małe kawałki pomidory i pastę Ajvar. Gotować 5 min. Doprawić do smaku.

Porady

Danie można podawać gorące. Na zimno serwować po schłodzeniu w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy