Ryżowy krupniczek

  • wyświetlono: 612 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Taką zupę jadałam jako dziecko. Dziś gotuję ją swoim dzieciom i wnukom.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Maria Wójcik, Lublin
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 2 l wywaru mięsnego, np. ze skrzydełek
● por
● marchewka
● pietruszka
● seler
● woreczek ryżu
● natka pietruszki
● koperek
● liść laurowy
● ziele angielskie
● łyżka oleju
● łyżka śmietany
● sól
● biały pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ryżowy krupniczek

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy,
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Pora drobno
    kroimy. Podsmażamy na oleju.
    Natkę i koperek myjemy,
    osuszamy i siekamy.
  • 2. Do wywaru wsypujemy ryż,
    dodajemy ziele angielskie
    i liść laurowy. Po 10 minutach
    wsypujemy warzywa. Gotujemy
    ok. 15 minut. Zabielamy
    śmietaną. Doprawiamy i posypujemy
    zieleniną.
PP_10-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryższkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

krupnik

Dodane przez: justi2401

Krupnik

Ile gospodyń, tyle wersji tej pysznej,...

image-1v9vff3

Dodane przez: agnieszka tobiasz

krupnik

Nie będę pisać "słowa wstępu" bo...

Krupnik - reaktywacja !

Dodane przez: 87ewela

Krupnik

Krupnik to zmora mojego dzieciństwa....

krupnik

Dodane przez: iwona2305

krupnik

Jest bardzo smaczna. Gotuję ją...

KRUPNIK

Dodane przez: JOANNA 55a

KRUPNIK

pożywna

krupnik

Dodane przez: Justyna1194

Krupnik

Pyszna i tania zupką ;)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE