Ryżowy deser indyjski

0 (0 ocen)

Ryżowy deser indyjski to bardzo popularny deser w Indiach.

Składniki:

  • 10 dag ryżu jaśminowego
    4 łyżki śmietany
    1 szkl mleka
    4 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki kardamonu
    2 łyżki ulubionego dżemu
    1 łyżka wody

Ryżowy deser indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wymieszać ze śmietaną, dodać ryż, cukier oraz kardamon i gotować na małym ogniu około pół godziny, często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gotowy ryż wyłożyć do pucharków. Dżem wymieszać z wodą i podgrzać. Tak przygotowanym dżemem polać ryż w pucharkach. Gotowy deser podawać od razu po przygotowaniu. To bardzo smaczny i pożywny deser indyjski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy