Ryżowo – brokułowe kotleciki

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To świetny pomysł na wykorzystanie pozostałości ryżu jak również, to fajny pomysł na ciekawe jarskie danie. Ryżowe kotleciki urozmaiciłam dodając zmielonego świeżego brokuła. Są pyszne i proste w wykonaniu. Możemy je podać polane sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
    1 świeży brokuł
    3 jajka
    2-3 łyżki mąki
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku

    olej do smażenia
    bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Ryżowo – brokułowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy ugotowany ryż, dodajemy rozdrobniony świeży brokuł - ja go zmiksowałam – rozdrobniłam w blenderze kielichowym a następnie dodałam do ryżu. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, sól, pieprz do smaku oraz wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 min. by masa związała. Po tym czasie formujemy zwilżonymi w wodzie zgrabne kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Gotowe kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem nie za dużej ilości oleju i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy polane sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować