Ryżowe ptysie z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

Ryżowe ptysie? Tak, tak. Pyszne, smaczne i niepowtarzalne. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i słono.

Składniki:

  • Składniki:
    -120ml wody,
    -50g masła,
    -3/4 szkl. mąki ryżowej,
    -2 jajka,
    -szczypta soli.

    Krem czekoladowy:
    -1 budyń czekoladowy,
    -500ml mleka,
    -1 kostka masła.

Ryżowe ptysie z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę i doprowadzamy do wrzenia, lekko solimy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Pozostawiamy do ostudzenia.
  • 2. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Gdy budyń jest zimny, masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę schładzamy.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Zimne ciasto miksujemy z 2 jajami przez około 5 minut. Przekładamy do woreczka i wyciskamy ptysie o średnicy 4cm. Pieczemy przez 30 minut. Chłodzimy.
    Gotowe ptysie przecinamy na pół i smarujemy kremem.
    Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy