ryżowe placuszki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu :)

Składniki:

  • 1 torebka ryżu (lub pół szklanki)
    1 1/4 szklanki mleka
    1 1/4 szklanki mąki
    1 jajko
    5 łyżeczek masła
    1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryżowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować.
  • 2. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko.
  • 3. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym masłem.
  • 4. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_3-2017

Komentarze

Podobne przepisy