Ryżowe placki z jabłkiem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chyba każdy zna smak ryżu na mleku z dodatkiem jabłek.Ja zrobiłam inną wersję , czyli w formie placuszków.Placki wyszły smaczne,lekkie i puszyste.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g ryżu

    300 ml mleka

    25 g masła

    2 jajka

    3 pełne łyżeczki cukru pudru

    25 g mąki

    cynamon,skórka otarta z cytryny,cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu do smaku

    2 duże jabłka

    tłuszcz do smażenia

Ryżowe placki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać gorącym mlekiem z dodatkiem masła.Gotować na małym ogniu często mieszając do momentu aż ryż wchłonie mleko.Następnie naczynie umieścić w większym garnku z wrzącą wodą i ugotować ryż do miękkości na parze.

  • 2. Ostudzony ryż zmiksować z żółtkami ,cukrem pudrem i przesianą mąką.Przyprawić cynamonem,cukrem i skórką.Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka.Połączyć łyżką.

  • 3. Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do ryżowej masy.Lekko wymieszać łyżką.
  • 4. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć okrągłe placki z obu stron na złoty kolor

    .Po usmażeniu posypać cukrem pudrem..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy