Ryżowe Pierogi

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne i orginalne

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    3/4 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli
    j jajko

    Farsz:
    3/4 szklanki ryżu
    1 szklanka owoców sezonowych (jagody, maliny, truskawki, porzeczki)
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Dodatkowo: waniliowy serek homogenizowany

Ryżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowe Pierogi 1. 1. Ryż gotujemy do miękkości razem ze szczyptą soi i cukrami. Odstawiamy z gazu i mieszamy z umytymi owocami.
    2. Do mąki wbijamy jajko, wlewamy olej i wodę, solimy i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
    3. Na każde kółko nakładamy łyżkę ryżu z owocami i dokładnie sklejamy brzegi.
    4.Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 4 minuty od wypłynięcia.
    Pierogi podajemy z kleksami serka.
    Z tej ilości składników otrzymujemy ok 45 pierogów.

Porady

Możemy wykorzystać do farszu owoce mrożone, w tym wypadku również dodajemy je do ugotowanego ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy