Ryżowe pankejki z cukinią i kalarepą

0 (0 ocen)

Nie mając co zrobić z nadmiarem ugotowanego ryżu, wpadłam na pomysł, by wykorzystać go do ciasta na warzywne pancekes. Sama byłam zaskoczona smakowitym efektem wymyślonej receptury. Polecam!

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (łącznie 500 g)
    1 nieduża kalarepa (150 g)
    2 – 3 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 kopiasta łyżka posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fankuła)
    125 g suchego ryżu białego długoziarnistego
    3 jajka
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 łyżki oliwy lub oleju
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki czarnuszki całej
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryżowe pankejki z cukinią i kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowe pankejki z cukinią i kalarepą 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić, następnie przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, wbić jajka, wlać oliwę/olej. Całość zblendować.
  • Ryżowe pankejki z cukinią i kalarepą 2. Cukinię i obraną kalarepę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Do warzyw dołożyć zmiksowaną mieszankę, posiekane zioła i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, dosypując mąkę.
  • Ryżowe pankejki z cukinią i kalarepą 3. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcie ciasta.
  • Ryżowe pankejki z cukinią i kalarepą 4. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 44 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować