Ryżowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

mogą być podawane jako przystawka lub danie obiadowe

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 szklanki ryżu
    - pół cebuli
    - pokrojona w drobną kostkę wędlina lub kiełbasa
    - pieprz, sól, czosnek granulowany i chilli
    - kilka gałązek świeżej bazylii
    - ok. 100 g sera żółtego
    - jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Ryżowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na lepko,doprawić wymienionymi przyprawami i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. W tym czasie podsmażyć na odrobinie oleju pokrojone wcześniej kawałki wędliny oraz cebulę.
  • 3. Podstudzony ryż wymieszać z 2/3 sera, wbić do niego jajko, posypać świeżą bazylią i wymieszać. (Zbyt rzadką masę można zagęścić poprzez dosypanie 1-2 łyżek bułki tartej)
  • 4. Foremki na muffiny ( ja używałam sylikonowych) delikatnie wysmarować tłuszczem, nałożyć po łyżce masy ryżowej, łyżeczce farszu i przykryć kolejną łyżką ryżu.
  • 5. Wierzch muffinek posypać serem i wstawić na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować