mogą być podawane jako przystawka lub danie obiadowe
60 min
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- pół cebuli
- pokrojona w drobną kostkę wędlina lub kiełbasa
- pieprz, sól, czosnek granulowany i chilli
- kilka gałązek świeżej bazylii
- ok. 100 g sera żółtego
- jajko
Ryżowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na lepko,doprawić wymienionymi przyprawami i odstawić do wystygnięcia.
2.W tym czasie podsmażyć na odrobinie oleju pokrojone wcześniej kawałki wędliny oraz cebulę.
3.Podstudzony ryż wymieszać z 2/3 sera, wbić do niego jajko, posypać świeżą bazylią i wymieszać. (Zbyt rzadką masę można zagęścić poprzez dosypanie 1-2 łyżek bułki tartej)
4.Foremki na muffiny ( ja używałam sylikonowych) delikatnie wysmarować tłuszczem, nałożyć po łyżce masy ryżowej, łyżeczce farszu i przykryć kolejną łyżką ryżu.
5.Wierzch muffinek posypać serem i wstawić na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .
Komentarze