Ryżowe kopczyki w owocowej polewie

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wyśmienita propozycja lekkiego obiadu w upalny dzień.

  • 25 min

Składniki:

  • - ryż
    - świeże owoce ( borówki, truskawki)
    - jogurt naturalny 250 ml
    - cukier
    - sól
    - listki mięty ( do dekoracji)

Ryżowe kopczyki w owocowej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż w woreczku w lekko posolonej wodzie ( pół łyżeczki)
    Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczka przekładamy do salaterek. Następnie odwracając salaterki wykładamy ryż na talerze, tworząc kopczyki.
  • 2. Do miski wrzucamy owoce. Wlewamy jogurt. Następnie dodajemy cukier ( około 2-3 łyżek ). Miksujemy blenderem lub mikserem ze specjalną nakładką do rozdrabniania.
    Otrzymanym sosem polewamy ryżowe kopczyki.
    Posypujemy świeżymi borówkami i dekorujemy listkami mięty.

Porady

Zamiast truskawek czy borówek używałam także banana, kiwi czy wiśni ( bez pestek).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy