Ryżowe kluski z śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Została mi torebka ugotowanego ryżu postanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstały smaczne ryżowe kluski ze śliwkami

Składniki:

  • • 1 torebka ugotowanego ryżu
    • 1 jajko
    • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
    • troszkę na czubku łyżeczki kurkumy
    • śliwki
    • cynamon
    • cukier
    • 2 -3 łyżki masła

Ryżowe kluski z śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ryżu dodać jajko i mąkę szczyptę soli i troszkę kurkumy.Zagnieść ciasto odrywać kawałeczki zrobić kulkę później spłaszczyć nałożyć śliwkę bez pestki uformować kluski,obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną by się nie kleiły
  • 2. W rondelku rozpuścić masło smażyć aby się troszkę zrumieniło
  • 3. Kuski włożyć do osolonego wrzątku gotować ok 5 minut od ponownego zawrzenia wody na małym ogniu Podawać posypane cukrem cynamonem i oblane masłem

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy