Ryżowe klopsiki z marchewką, kaparami na prawdziwkach

0 (0 ocen)

  • 35 min

Niesamowicie aromatyczne danie o niepowtarzalnym smaku

  • 35 min

Składniki:

  • Porcja na 3 osoby
    składniki podstawowe:
    1 woreczek ryżu
    1 marchewka
    6 niewielkich prawdziwków
    składnik podstawowy dodatkowy:
    4 łyżki kaparów
    składniki robocze:
    1 jajko
    1 łyżeczka kaszy manny
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatułowej
    3 łyżki masła
    Dekoracja:
    starty parmezan 1 łyżeczka do posypania

Ryżowe klopsiki z marchewką, kaparami na prawdziwkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
  • 2. Marchewkę bardzo drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie masła.
  • 3. Podgotowany ryż mieszamy z marchewką, kaparami, dodajemy jajko kasze mannę doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i formujemy 3 kulki. Każdą owijamy folią spożywczą i wraz z folią gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.
  • 4. W międzyczasie na maśle podsmażamy plasterki prawdziwków. Doprawiamy je sola pieprzem i gałką muszkatułową. Pod koniec smażenia , dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 3 minut.
  • 5. Na talerzu układamy prawdziwki, a na nich klopsiki ryżowe. Danie dekorujemy parmezanem.

Porady

Do klopsików należy używać folii spożywczej przeznaczonej do gotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy