Ryżowe klopsiki z marchewką, kaparami na prawdziwkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
2.Marchewkę bardzo drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie masła.
3.Podgotowany ryż mieszamy z marchewką, kaparami, dodajemy jajko kasze mannę doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i formujemy 3 kulki. Każdą owijamy folią spożywczą i wraz z folią gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.
4.W międzyczasie na maśle podsmażamy plasterki prawdziwków. Doprawiamy je sola pieprzem i gałką muszkatułową. Pod koniec smażenia , dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 3 minut.
5.Na talerzu układamy prawdziwki, a na nich klopsiki ryżowe. Danie dekorujemy parmezanem.
Porady
Do klopsików należy używać folii spożywczej przeznaczonej do gotowania.
Komentarze