Ryżowe crumble z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

To wyróżnia mąka ryżowa. Użyłam jej pierwszy raz i mile mnie zaskoczyła smakiem. Warto wiedzieć, że jest to mąka bezglutenowa, więc może być stosowana przez osoby z nietolerancją glutenu.

  • 30 min

Składniki:

  • truskawki
    8 łyżek mąki ryżowej
    4 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania kokilek
    4 łyżki cukru

Ryżowe crumble z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier i masło rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka. Kokilki smarujemy masłem. Do każdej kokilki wkładamy truskawki. Kokilki napełniamy owocami prawie po sam brzeg, bo upieczone owoce zmniejszą swoją objętość. Całość posypujemy grubą warstwą kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy