Ryżowe burgery

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Fit burgery z brązowym ryżem, mielonym mięsem z indyka, smażonym jabłkiem i koncentratem pomidorowym. Podawane z liściem sałaty, grubym plastrem pomidora i czerwoną cebulką. A gdy zamieni się jeszcze tradycyjną bułkę do hamburgerów na pełnoziarnistą … to zdecydowanie będzie to smaczny i zdrowy posiłek, bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne, nie tylko dla tych dbających o linię...

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 woreczek brązowego ryżu,
    25 dag mielonego mięsa z indyka,
    1 jabłko,
    1 średnia cebula,
    1 ząbek czosnku,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    1 łyżeczka suszonej szałwii,
    ¼ łyżeczki soli,
    ¼ łyżeczki białego pieprzu,
    1 jajko,
    2 łyżki oleju do smażenia
    4 bułki do hamburgerów,
    4 liście zielonej sałaty,
    1 duży pomidor,
    1 czerwona cebula.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Ryżowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, lekko zeszklić, dodać obrany, zmiażdżony ząbek czosnku. Smażyć razem przez chwilę. Do cebuli dodać starte jabłko, szałwię oraz koncentrat pomidorowy i smażyć 3-5 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie połączyć z ugotowanym ryżem, mięsem, jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Uformować 4 okrągłe burgery i usmażyć na pozostałym oleju po około 6 minut z każdej strony.
  • 3. Tak przygotowane burgery podawać w bułkach z liściem sałaty oraz grubym plastrem pomidora i nie za dużym czerwonej cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować