Ryżowe babeczki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kruche ciasto bez jajek, masa z ryżu na mleku a do tego słodziutkie truskawki. Czy muszę Was przekonywać, że całość jest przepyszna? :) Przepis z "Fajna babka" M.Mrozowskiej z moimi modyfikacjami :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka krupczatka: 1 szklanka
    - masło: 125 gramów
    - cukier trzcinowy: 0.33 szklanki
    - śmietana 12%: 4 łyżki
    NADZIENIE:
    - mleko: 2.5 szklanki
    - słodka śmietanka 12 %: 1 szklanka
    - ryż arborio: 4 łyżki
    - wanilia (laska): 1 sztuka
    - cukier trzcinowy: 3 łyżki
    - truskawki: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryżowe babeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki siekamy z masłem i zmielonym cukrem.

    Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

    Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.
  • 2. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą schłodzonego ciasta.

    Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do zrumienienia.

    Ryż gotujemy na mleku, wraz z przekrojoną laską wanilii.

    Od czasu do czasu mieszamy a gdy zgęstnieje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut cały czas mieszając.

    Następnie dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.

    Wyjmujemy wanilię i masę odstawiamy do ostudzenia.
  • Ryżowe babeczki z truskawkami 3. Upieczone babeczki napełniamy masą i ozdabiamy truskawkami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować