Ryżowe babeczki z botwinką

0 (0 ocen)

Ryż, mięso i botwinka. Całość zapieczona w formie do babeczek. Smaczne danie na obiad można podać z ulubionym sosem.

Składniki:


  • 1 szklanka ryżu
    25dag mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 1/2 pęczka botwinki
    2 jajka
    sól
    pieprz czarny

Ryżowe babeczki z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem i mięsem mielonym - najlepiej wieprzowo-drobiowym. Niezbyt długo, żeby nie wysuszyć mięsa. Dodać do ugotowanego ryżu.
  • 3. Botwinkę umyć i drobno posiekać. Dusić na patelni pod przykryciem, aż zmięknie. Można podlać wodą i ją odparować. Ryż wymieszać z mięsem wbijając jajka. Dodać botwinkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Nałożyć do foremek na muffinki (u mnie serduszka) dobrze dociskając. Zapiekać w temperaturze 180 *C przez 30min. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy