Ryżowa zapiekanka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo pożywna i pyszna.

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g ugotowanego ryżu,
    marchew,
    1-2 gałązki selera naciowego,
    duża garść świeżego szpinaku,
    pół małej cukinii,
    ok. 200 g pieczarek,
    1/2-3/4 szklanki fasolki szparagowej,
    duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    opcjonalnie ok. 200-300 g mięsa z kurczaka (ugotowanego, smażonego lub pieczonego)
    7-8 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
    2 małe jajka,
    1/2 - 3/4 szklanki startego żółtego sera,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, zioła prowansalskie, słodka lub/i ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Ryżowa zapiekanka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Warzywa (oprócz szpinaku) smażyć z pieczarkami na niewielkiej ilości tłuszczu lub ugotować na parze (szpinak i czosnek dodać na końcu). Gotowe warzywa dokładnie wymieszać z ryżem i kawałeczkami mięsa, doprawić. Połączyć roztrzepane jajka ze śmietaną/jogurtem i połową startego sera. Doprawić solą i pieprzem. 3/4 zalewy wymieszać z ryżem i warzywami, wyłożyć całość na blaszkę, wyrównać wierzch. Wylać pozostałą zalewę i posypać resztą sera (ja zrobiłam krateczkę z serowych pasków). Piec w 180 stopniach około 20 minut lub do ścięcia się zalewy i rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Sery Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować