Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami na indyjską nutę. Przygotowuję ją z beszamelem doprawionym m.in. curry i kurkumą. Moje danie jest pyszne i efektowne.Smacznego!

  • 15 min

Składniki:

  • 600 gramów piersi z kurczaka
    200 gramów ( 2 saszetki) ryżu basmati
    400-500 gramów różyczek brokułów (najlepiej świeżych, ale mogą być też mrożone)
    2 łyżki soli
    1 płaska łyżeczka przyprawy "Garam masala" do kurczaka
    0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła

    sos beszamelowy:
    50 gramów masła 82-83 %
    50 gramów mąki pszennej typ 550
    550 ml zimnego mleka
    0,5 łyżeczki curry
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki soli

    do dekoracji:
    1 ugotowana marchewka
    8-10 listków natki pietruszki


Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż basmati 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (10-12 minut). Saszetki ryżu wyjąć z wody, odcedzić.Do tej samej wody wrzucić brokuły,blanszować 3 minuty,wyjąć, odcedzić.
  • 2. Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić łyżką soli, pieprzem oraz przyprawą Garam masala. Na patelni rogrzać olej,wrzucić mięso kurczaka,podsmażyć ze wszystkich stron,zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem(10 minut).
  • 3. Mąkę przesmażyć na patelni z masłem, dolewać stopniowo mleko,przez cały czas mieszając. Sos beszamelowy zagotować,gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień, gotować cały czas mieszając rózgą (15 minut).Pod koniec dodać przyprawy: curry, kurkumę, gałkę muszkatołową,sól do smaku.
  • zapiekanka od serca 4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wysypać ryż. Na ryżu rozłożyć mięso kurczaka oraz brokuły. Zapiekankę polać sosem beszamelowym, udekorować marchewką i natką pietruszki.
  • pyszna zapiekanka na indyjską nutę 5. Zapiekankę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 215-220 stopni C, zapiekać 15-20 minut.

Porady

Sos beszamelowy należy cały czas mieszać, aby nie powtały grudki. Dodając brokułów mrożonych nie trzeba ich blanszować. Zapiekankę można oprószyć mielonym zielonym pieprzem. Z plasterków ugotowanej marchewki mozna wykroić dekoracyjne kształty, np. serduszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować