Pomysł powstał w potrzeby chwili i braku czasu w zaganianym tygodniu. Przepis jest banalnie prosty i można go dowolnie modyfikować ulubionymi warzywami.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- filet z kurczaka (podwójny): 1 sztuka
- ryż jaśminowy: 1 sztuka
- pieczarki (średniej wielkości): 6 sztuk
- przyprawa do gyrosa: 1 sztuka
- tymianek suszony: 1 łyżka
- masło: 1 łyżka
- mozzarella (1 średnia kulka): 1 sztuka
- oliwa z oliwek (do smażenia): 1 łyżka
Ryżowa zapiekanka z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy go w cienkie paseczki, posypujemy przyprawą do gyrosa, polewamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy na 15 minut.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Umyte pieczarki kroimy w ćwiartki i wrzucamy na patelnię z łyżką masła. Podsmażamy je a pod koniec dodajemy do nich łyżeczkę tymianku i dla smaku odrobinę vegety.
Kurczaka obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
2.Ugotowany ryż wsypujemy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy go podsmażonymi pieczarkami i gyrosem. Na wierzchu mięsa kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę.
3.Zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarze