Ryżowa zapiekanka z gyrosem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł powstał w potrzeby chwili i braku czasu w zaganianym tygodniu. Przepis jest banalnie prosty i można go dowolnie modyfikować ulubionymi warzywami.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka (podwójny): 1 sztuka
    - ryż jaśminowy: 1 sztuka
    - pieczarki (średniej wielkości): 6 sztuk
    - przyprawa do gyrosa: 1 sztuka
    - tymianek suszony: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - mozzarella (1 średnia kulka): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek (do smażenia): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ryżowa zapiekanka z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy go w cienkie paseczki, posypujemy przyprawą do gyrosa, polewamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy na 15 minut.
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
    Umyte pieczarki kroimy w ćwiartki i wrzucamy na patelnię z łyżką masła. Podsmażamy je a pod koniec dodajemy do nich łyżeczkę tymianku i dla smaku odrobinę vegety.
    Kurczaka obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
  • 2. Ugotowany ryż wsypujemy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy go podsmażonymi pieczarkami i gyrosem. Na wierzchu mięsa kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę.
  • 3. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

    Podajemy z ulubioną sałatką lub surówką.


    I gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować