Ryżowa śnieżynka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze znajdę chociaż chwilę, by przyrządzić jakiś smakołyk dla mojego męża Mukesha i naszej słodkiej córeczki Anitki.

Składniki:

  • ● 1 szkl. ryżu
    ● szczypta cynamonu
    ● 2 szkl. mleka
    ● 3 łyżki cukru
    ● 3 łyżki płatków migdałów
    ● 3/4 szkl. wiórków kokosowych
    ● 2 łyżeczki cukru waniliowego
    ● 1/2 szkl. mleka kokosowego

Ryżowa śnieżynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko.
    Odcedzamy i studzimy.
  • 2. Do ryżu wlewamy mleko
    i ponownie podgrzewamy.
    Ogień zmniejszamy, wsypujemy
    oba cukry. Ciągle mieszając,
    wsypujemy cynamon
    i wiórki kokosowe.
  • 3. Gotujemy na małym ogniu,
    mieszając, aż powstanie jednolita
    masa. Wlewamy mleko
    kokosowe. Gotujemy jeszcze
    chwilę.
  • 4. Ryżową śnieżynkę przekładamy
    do salaterek i posypujemy
    płatkami migdałów.

Porady

Deser podajemy z owocami, np. z winogronami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy