Ryżowa sałatka z dynią

4.5 (161 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na dynię trwa tak krótko. Warto ją wykorzystać także w sałatkach.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia: 250 gramów
    - ryż długoziarnisty (ugotowany na sypko): 1.5 szklanki
    - rodzynki: 5 dekagramów
    - śliwki (mogą być suszone): 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - natka pietruszki świeża (posiekana): 2 łyżki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - oliwa: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Ryżowa sałatka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię dokładnie umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie. Śliwki umyć, wyjąć pestki (suszone namoczyć), pokroić na kawałki.
    Ryż wymieszać z rodzynkami, śliwkami i dynią. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z olejem i natką.
    I gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować