Ryżowa sałatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sałatka tak prosta, że po prostu nie może się nie udać.

  • 60 min

Składniki:

  • - 500 g piersi z kurczaka
    - 1 woreczek ryżu (suchy ryż około 40 g)
    - puszka kukurydzy słodkiej
    - 9 plastrów ananasa
    - 4 łyżki majonezu
    - 1 łyżeczka musztardy
    - natka pietruszki
    - kostka rosołowa
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryżowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, gotujemy w wodzie z kostką rosołową do miękkości (około 40 minut). Gotowe mięso odkładamy do ostygnięcia, następnie kroimy w kostkę, dodajemy do miski.

  • 2. Ryż wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez około 14-15 minut, następnie płuczemy w zimnej wodzie. Odsączamy, dodajemy do miski z mięsem.
  • 3. Ananasa odsączamy, każdy plasterek kroimy na 8 części. Dodajemy do miski z mięsem. Natkę pietruszki siekamy drobno i również dodajemy do sałatki
  • 4. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do pozostałych składników.
  • 5. Sałatkę mieszamy z majonezem oraz łyżką musztardy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Gotową sałatkę możemy ozdobić natką pietruszki.

Porady

Do sałatki można wykorzystać mięso z kurczaka pozostałe np. z rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować