Ryżowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, gotujemy w wodzie z kostką rosołową do miękkości (około 40 minut). Gotowe mięso odkładamy do ostygnięcia, następnie kroimy w kostkę, dodajemy do miski.
2.Ryż wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez około 14-15 minut, następnie płuczemy w zimnej wodzie. Odsączamy, dodajemy do miski z mięsem.
3.Ananasa odsączamy, każdy plasterek kroimy na 8 części. Dodajemy do miski z mięsem. Natkę pietruszki siekamy drobno i również dodajemy do sałatki
4.Kukurydzę odsączamy i dodajemy do pozostałych składników.
5.Sałatkę mieszamy z majonezem oraz łyżką musztardy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.Gotową sałatkę możemy ozdobić natką pietruszki.
Porady
Do sałatki można wykorzystać mięso z kurczaka pozostałe np. z rosołu.
Komentarze