Ryżotto Ewy

4.5 (141 ocen)

pyszne danie jednogarnkowe

Składniki:


  • 500 g łopatki wieprzowej
    1 spora cebula
    2 łodygi selera naciowego
    1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone )
    1/3 czerwonej papryki
    1,5 szk dowolnego ryżu
    4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół )
    1/3 szk posiekanego koperku
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1/2 szk konserwowej marchewki
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    2 szczypty cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    chili do smaku
    czosnek granulowany do smaku
    kucharek w płynie do smaku
    kilka łyżek oleju

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryżotto ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i dowolnie pokroić na kawałki ale nie za duże. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paseczki. Garnek lub patelnię rozgrzać, wlać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso i podsmażyć. Potem dodać cebulę i seler i dalej smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie wsypać ryż i smażyć około 1-2 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Wlać jedną szklankę bulionu i dusić od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy, i dusić aż ryż pochłonie bulion. Podlać znowu szklanką bulionu i znowu dusić aż bulion wchłonie się w ryż. Następnie znowu wlać jedną szklankę bulionu, dodać kurki i paprykę i dalej dusić. Wlać ostatnią porcję bulionu, dodać posiekany koper oraz odsączone z zalewy : fasolkę, kukurydzę, groszek i marchew i wymieszać.
  • 3. Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości ryżu i prawie całkowitego wchłonięcia się bulionu. W razie konieczności jeszcze doprawić i zakryć pokrywką i danie zostawić na 15 minut. Gotowe ryżotto nakładać na talerze lub jak ktoś woli do miseczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować