Ryż ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyznaję zasadę, że nic nie może się marnować, więc często modyfikuję przepisy albo wymyślamwłasne ze składników, które mam w lodówce.

Składniki:

  • ● 1 szkl. ryżu
    ● 2 łyżki masła
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 2 jajka
    ● pęczek świeżego szpinaku (lub 1 op. mrożonego)
    ● pomidor
    ● po 2 łyżki majonezu i keczupu
    ● sól, pieprz

Ryż ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż ze szpinakiem 1. Szpinak przebieramy, płuczemy.
    Przelewamy gorącą osoloną
    wodą i opłukujemy zimną. Siekamy
    i wrzucamy na patelnię
    z łyżką masła. Chwilę dusimy.
  • Ryż ze szpinakiem 2. Ryż opłukujemy zimną wodą
    i wsypujemy na patelnię z łyżką
    roztopionego masła. Smażymy,
    aż się zeszkli, i zalewamy
    2 szklankami gorącej osolonej
    wody. Gotujemy do miękkości.
    Pod koniec można wkroić obranego
    pomidora.
  • Ryż ze szpinakiem 3. Ryż mieszamy z połową startego
    sera. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy.
    Szpinak mieszamy z keczupem,
    majonezem i jajkami. Przyprawiamy
    solą i pieprzem. W naczyniu
    żaroodpornym układamy
    na przemian ryż i szpinak, zaczynając
    i kończąc ryżem. Posypujemy
    serem i zapiekamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Komentarze

Podobne przepisy