Ryż ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak przebieramy, płuczemy.
Przelewamy gorącą osoloną
wodą i opłukujemy zimną. Siekamy
i wrzucamy na patelnię
z łyżką masła. Chwilę dusimy.
2.Ryż opłukujemy zimną wodą
i wsypujemy na patelnię z łyżką
roztopionego masła. Smażymy,
aż się zeszkli, i zalewamy
2 szklankami gorącej osolonej
wody. Gotujemy do miękkości.
Pod koniec można wkroić obranego
pomidora.
3.Ryż mieszamy z połową startego
sera. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy.
Szpinak mieszamy z keczupem,
majonezem i jajkami. Przyprawiamy
solą i pieprzem. W naczyniu
żaroodpornym układamy
na przemian ryż i szpinak, zaczynając
i kończąc ryżem. Posypujemy
serem i zapiekamy.
Komentarze