Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż opłukać na sicie. Mleko wlać do garnka razem z wodą. Dodać cukier waniliowy oraz sól. Zagotować, wsypać ryż i podgotować ok 4 min, pozostawić pod przykryciem ok. 30 min. aż ryż wchłonie cały płyn. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Dno formy wyłożyć ryżem i polać śmietaną.
2.Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki. Do miski włożyć pokrojone śliwki zasypać cukrem i cynamonem, wymieszać.
3.Kruszonka kokosowa: zimne masło zagnieść z wiórkami kokosowymi, cukrem oraz mąką.
4.Na ryż wyłożyć śliwki wraz z sokiem które puściły.
5.Na śliwki rozkruszyć kruszonkę kokosową.
6.Ryż zapiekać ok 30 min w temp. 180*C (do momentu aż kruszonka się zezłoci).
7.Smacznego!
Porady
Do ryzu zapiekanego można użyć innych sezonowych owoców
Komentarze