Ryż zapiekany z jabłkami pod bezowymi kwiatami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

To proste danie udekorowałam kwiatami z bezy włoskiej.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki białego ryżu ugotowanego na mleku
    4 duże jabłka
    4 żółtka
    łyżeczka mielonego cynamonu
    2 łyżki cukru trzcinowego
    Bezowe kwiaty:
    1/2 szklanki białek
    szklanka cukru
    60 ml wody
    1/2 łyżeczki cream of tartar
    szczypta soli
    różowy i zielony barwnik spożywczy, tylka do liści i chryzantem
    naczynie do zapiekania 32x23 cm wysmarowane masłem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryż na słodko

Ryż zapiekany z jabłkami pod bezowymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż 1. Ugotowany ciepły ryż dokładnie mieszam z żółtkami.
  • ryz 2. Połowę ryżu rozprowadzam na dnie formy.
  • ryz 3. Obrane jabłka ścieram w robocie kuchennym tarczą o grubym oczku.
    Następnie mieszam z cynamonem i cukrem.
  • ryz 4. Wymieszane jabłka układam na przygotowanym ryżu. Przykrywam resztą ryżu i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190°C na około 35-45 minut.
  • ryz 5. Gdy ryż jest w piecyku sporządzam bezowy krem:
    do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
    Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę.
    Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
    W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynamy ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu .
  • ryz 6. Gotowy krem jest sztywny i trzyma formę.3/4 kremu barwię na różowo, łyżkę na niebiesko i resztę na zielono.
  • ryz 7. Zabarwiony krem przekładam do woreczków cukierniczych z założonymi tylkami i wykonuję kwiaty, które układam na tacy.
    Kwiaty przenoszę na ciepłą zapiekankę
    Bezpośrednio na zapiekankę wyciskam liście.

Porady

Taki ryż z jabłkami wybornie smakuję na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Jabłka Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować