Ryż zapiekany z jabłkami i czernicami pod sezamem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tą zapiekankę przygotujemy bardzo szybko i będzie ona doskonałym pomysłem na smaczną i bogatą w witaminy kolację czy lżejszy obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    300 g ryżu
    520 g jabłek smażonych
    300 g czernic
    1/3 szklanki cukru + 1 łyżeczka
    150 g śmietany
    200 g jogurtu owocowego np. gruszkowy
    30 g sezamu
    tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z jabłkami i czernicami pod sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Do ugotowanego dodajemy cukier, jogurt i śmietanę, mieszamy.
  • 3. Jedną trzecią ryżu przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i układamy na nim czernice, posypujemy je łyżeczką cukru.
  • 4. Połowę pozostałego ryżu wykładamy na czernice, następnie rozsmarowujemy smażone jabłka (ja sama je smażyłam i przekładałam do słoików, więc miałam wystarczająco słodkie, ale gdyby kupne dla kogoś były mało słodkie- to można je dosłodzić).
  • 5. Na całość wykładamy pozostały ryż i posypujemy sezamem.
  • 6. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować