Tą zapiekankę przygotujemy bardzo szybko i będzie ona doskonałym pomysłem na smaczną i bogatą w witaminy kolację czy lżejszy obiad.
30 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
300 g ryżu
520 g jabłek smażonych
300 g czernic
1/3 szklanki cukru + 1 łyżeczka
150 g śmietany
200 g jogurtu owocowego np. gruszkowy
30 g sezamu
tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Ryż zapiekany z jabłkami i czernicami pod sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Do ugotowanego dodajemy cukier, jogurt i śmietanę, mieszamy.
3. Jedną trzecią ryżu przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i układamy na nim czernice, posypujemy je łyżeczką cukru.
4.Połowę pozostałego ryżu wykładamy na czernice, następnie rozsmarowujemy smażone jabłka (ja sama je smażyłam i przekładałam do słoików, więc miałam wystarczająco słodkie, ale gdyby kupne dla kogoś były mało słodkie- to można je dosłodzić).
5.Na całość wykładamy pozostały ryż i posypujemy sezamem.
6.Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem).
Komentarze