Ryż zapiekany z jabłkami to moja propozycja na zdrowy, smaczny i tani posiłek.
Maże być fajnym pomysłem na lekki obiad, ale też drugie śniadanie czy podwieczorek.
Moje córeczki bardzo go lubią.
10 min
Dla 3 osób
Składniki:
Składniki: na 3-4 porcje
• 100g ryżu,
• ok. 250 ml mleka,
• 3 łyżki cukru z wanilią (u mnie ksylitol waniliowy),
• 2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol)
• 1-2 łyżeczki cynamonu,
• 2-3 krople esencji waniliowej lub odrobina pasty,
• 1 łyżka masła + 1 do wysmarowania formy,
• 4 jabłka,
Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru waniliowego (w razie potrzeby dodać więcej mleka). Do ugotowanego ryżu dajemy esencję lub pastę waniliową.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W garnku lub większej patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę cukru, wrzucamy jabłka i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Następnie dodajemy cynamon i mieszamy. Jeśli jest potrzeba dodajemy trochę cukru.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy połowę ryżu, następnie wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu i posypujemy łyżeczką cukru waniliowego i cynamonu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 min -30 min. Smacznego!
Komentarze