Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i wanilią

4.95 (20 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Ryż zapiekany z jabłkami to moja propozycja na zdrowy, smaczny i tani posiłek.
Maże być fajnym pomysłem na lekki obiad, ale też drugie śniadanie czy podwieczorek.
Moje córeczki bardzo go lubią.

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki: na 3-4 porcje
    • 100g ryżu,
    • ok. 250 ml mleka,
    • 3 łyżki cukru z wanilią (u mnie ksylitol waniliowy),
    • 2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol)
    • 1-2 łyżeczki cynamonu,
    • 2-3 krople esencji waniliowej lub odrobina pasty,
    • 1 łyżka masła + 1 do wysmarowania formy,
    • 4 jabłka,
Wystaw ocenę:

4.95 (20 ocen)

Zobacz również:

Ryż na słodko

Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru waniliowego (w razie potrzeby dodać więcej mleka). Do ugotowanego ryżu dajemy esencję lub pastę waniliową.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W garnku lub większej patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę cukru, wrzucamy jabłka i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Następnie dodajemy cynamon i mieszamy. Jeśli jest potrzeba dodajemy trochę cukru.
    Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy połowę ryżu, następnie wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu i posypujemy łyżeczką cukru waniliowego i cynamonu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 min -30 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.25 (4 ocen)

Ryż z jabłkami i cynamonem

To może cię zainteresować