Ryż zapiekany z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obierz wytnij gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Przełóż do garnka najlepiej z podwójnym dnem dodaj cukier i cynamon do smaku ilość zależy od rodzaju jabłek i upodobań, wlej sok z cytryny.
Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż jabłka będą miękkie i będą się trochę rozpadały.
2.Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem szczypty soli.
Na dno naczynia w którym będziesz zapiekać wyłóż połowę ugotowanego ryżu ( w przypadku dwóch osobnych porcji ryż dzielimy na cztery części) następnie wyłóż uprażone jabłka, przykryj drugą częścią ryżu Wierzch posyp jeszcze szczyptą cynamonu i polej roztopionym masłem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekaj ok 15-20 minut.
Porady
Danie można zapiekać w jednym większym naczyniu lub dwóch mniejszych porcjach.
Komentarze