Ryż zapiekany z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie zarówno dla dzieci jak i dorosłych

  • 60 min

Składniki:

  • - 200 g ryżu
    - 0,6 l mleka 2%
    - 2 małe szczypty soli
    - 6 jabłek średniej wielkości (umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych)
    - 1 łyżka masła (oraz niewielka ilość masła do wysmarowania naczynia do zapiekania)
    - 2 łyżki cukru
    - sok z 1/2 cytryny
    - 1 płaska łyżeczka cynamonu

    Sos:
    - 150 ml kwaśnej śmietany 18%
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego
    - 70 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Ryż zapiekany z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy, dodajemy szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

    Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Naczynie do zapiekania wysmarowujemy masłem. Ryż wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka. Odstawiamy na chwilę.
  • 2. SOS
    Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.

    Przed podaniem ryż można posypać cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować