Ryż zapiekany z jabłkami

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ryż zapiekany robię zwykle na kolację lub gdy rodzina ma ochotę na słodką przekąskę. To danie lekkie, ale sycące i smaczne.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    2 jajka
    łyżka masła
    6 średnich jabłek
    2 op. cukru waniliowego (po 16 g)
    4 płaskie łyżki cukru kryształu
    200 ml śmietany 18-proc.
    łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    margaryna do wysmarowania formy
    bita śmietana
    owoce do dekoracji, np. śliwki lub wiśnie z kompotu albo dowolne świeże owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy 12 minut w 2,5 szklanki lekko osolonej wody.Do gorącego ryżu dodajemy roztrzepane jajka, masło, cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru kryształu. Mieszamy.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon, resztę cukru i cukier waniliowy. Formę do zapiekania natłuszczamy.
  • 3. Część ryżu wykładamy na spód naczynia i smarujemy 3 łyżkami śmietany. Wykładamy 1/2 jabłek i resztę ryżu. Smarujemy śmietaną i wykładamy resztę jabłek. Zapiekamy 40 minut w 170 °C. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować