ryż zapiekany z jabłkami

0 (0 ocen)

pamiętam z czasów przekszkola. znakomity na podwieczorek lub lekkie drugie danie- dzieci bardzo lubią :)

Składniki:

  • prażymy ryż:
    4 szkl mleka
    2 szkl suchego ryżu
    4 łyżki cukru

    podduszane jabłka:
    6 dużych jabłek
    cukier wan iliowy
    2 łyżki cukru
    cynamon

    na wierzch:
    2 jabłka
    3 łyżki miodu
    1/5 kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. prażymy ryż: mleko gotujemy z cukrem a na gotujące się mleko sypiemy ryż i gotujemy około 15 min, po czym przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia mleka przez ryż ( to jest jakieś 20 min).

    obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki i około 10 min dusimy na ogniu, następnie dodajemy cukry i cynamon.

    na wierzch obieramy jabłka, kroimy w 16 polewamy miodem i kładziemy malutkie wiórka margaryny lub masła
  • po upieczeniu 2. w naczynie żaroodporne wykładamy połowę ryżu, na ryż duszone jabłka z cynamonem, a na jabłka resztę ryżu. na wierzch jabłka miód i masło.
    przykrywam naczynie i piekę 45-50 min w 180 stopniach.

    ciepłe podaję z jogurtem naturalnym lub śmietaną. latem posypuję posiekaną miętą.

Porady

jeżeli chcę mieć bardziej chrupiący wierzch to na 10 min przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę i podnoszę temperaturę do 200 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mleko Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować