Ryż zapiekany z brzoskwiniami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wspaniałe podanie ryżu przygotowanego na mleku z dodatkiem brzoskwiń - propozycja dla dzieciaków.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 ml mleka
    15 dag ryrzu na mleko
    2 jaja
    5 dag masła
    5 dag cukru
    szczypta soli
    łyżka cukru pudru
    tuszcz do smarowania

    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ryż zapiekany z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować w garnku. Dodać ryż i gotować ok 30 min. co chwilę mieszając. Wystudzić.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w ósemki.
  • 3. Żółtka oddzielić od białek.
  • 4. Masło, żółtka i połowę cukru utrzeć, następnie dodać powstałą mase do ryżu i wymieszać.
  • 5. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Wymieszać delikatnie z masą ryżową. Dodać również 2/3 pokrojonych brzoskwiń. Wszystko razem połączyć.
  • 6. Formę do zapiekania natłuścić, wyłożyć masę ryżową, wierzch wygładzić. Na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie.
  • 7. Piec w 170 stopniach ok 20 - 30 min.
  • 8. Gotową zapiekankę można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować