Taki ryz przygotujemy szybko na obiad czy kolacje. Smak gulaszu nadaje mu przyprawa, jeśli nie chcecie gulaszowego smaku to omińcie tą przyprawę, ale dodajcie na pewno koncentrat pomidorowy, bez niego danie może być mdłe.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki dla 2 - 3 osób :
1 torebka ryżu 150 g
1/2 cukinii
1 papryka
1/2 główki cebuli
1 mała pierś z kurczaka
4 łyżki groszku konserwowego
4 łyżki kukurydzy konserwowej
800 ml bulionu
2 łyżeczki koncentratu
1 płaska łyżeczka przyprawy do gulasz
olej/oliwa do smażenia
Ryż z warzywami z patelni a'la gulasz bez sosu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelnie wylewamy trochę oleju/oliwy i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (cukinia, papryka).
2. Pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam na bok przesmażone warzywa).
3. Kiedy pierś jest gotowa, wysypuje ryż z torebki i mieszam całość.
4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki, koncentrat, pieprz, przyprawę do gulaszu mieszam i sprawdzam smak. Następnie dusze dalej.
Duszenie ryżu trwa tak około 20-30 minut (wszystko zależy od rodzaju ryżu jaki posiadamy)
Komentarze