Ryż z warzywami z nutą orientu

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczny ryż które może być podany jako dodatek do dań głównych lub samodzielne danie podane z surówką.Polecam.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
    1/2 cebuli
    3 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1/2 czerwonej papryki
    3/4 szklanki groszku
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    2 jajka
    olej
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    Sól, pieprz

    Szczypiorek

Ryż z warzywami z nutą orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu
  • 2. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, tłuszcz rozgrzac dodać marchewkę i pokrojoną cebulę, zeszklić przez ok. 3-5 minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę, i drobno posiekany czosnek. Na końcu dodać groszek i kukurydzę. Warzywa przełożyć na miskę.
  • 3. Na tym samym tłuszcz na którym podsmazaly się warzywa dodać roztrzepane jajka.i podgrzewać aby się lekko ścięły.
  • 4. Ryż wymieszać z warzywami, dodać przyprawy i sosy sojowy wraz z olejem sezamowym. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy