Ryż z warzywami i ze śmietanką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kolejna propozycja obiadku dla Naszych małych pociech. Tym razem postawiłam na warzywa i ryż. Wyszło smacznie, czego dowodem była pusta miska.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 łyżki ryżu
    1 szklanka wody
    4 mini marchewki
    3 różyczki kalafiora
    3 różyczki brokuła
    1/4 żółtej marchewki
    szczypta lubczyku
    szczypta koperku
    1 łyżeczka śmietanki 30%
    1/2 łyżeczki masła
    1 listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami i ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę.

    Dodajemy warzywa i zioła wszystko gotujemy do miękkość (uwaga uzupełniając niedobór wody).
    Gdy warzywa są miękkie, a ryż prawie rozgotowany. zdejmujemy z ognia, wyciągamy liść i ziele, dodajemy śmietankę i wszystko razem miksujemy na gładki krem. Przed samym podaniem dodajemy masło i mieszamy do momentu rozpuszczenia.

    Jeżeli Nasze pociechy już ładnie radzą sobie z rozdrabnianiem pokarmów nie ma potrzeby miksowania jedzenia. Wystarczy, że rozdrobnimy je widelcem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Śmietana Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować