Ryż z warzywami i kotletami sojowymi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczne, lekkie, łatwe danie dla miłośników dań bezmięsnych.

  • 40 min

Składniki:

  • -ryż (najlepiej basmati lub super basmati)
    -mrożone warzywa (mieszanka polska lub chińska)
    -kotlety sojowe
    -margaryna
    -olej

    Przyprawy:
    -goździki
    -pieprz ziarnisty
    -kumin
    -kurkuma
    -cynamon
    -czosnek w proszku
    -imbir w proszku
    -sól
    -garam masala
    -curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryż z warzywami i kotletami sojowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż, opłukać, namoczyć i ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Na suchą patelnie wrzucić ziarna kuminu (mniej niż pół łyżeczki), podgrzewać aż troszkę ściemnieją i będą gorące, dodać 3-4 goździki, 3-4 kulki pieprzu i trochę oleju na spód patelni.
    Dodać mrożone warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu, aż się rozmrożą i zaczną gotować.
  • 3. Kotlety sojowe namoczyć w wywarze z kostki rosołowej, około 5 minut. Odsączyć.
  • 4. Do gotujących się warzyw dodać kotlety sojowe, łyżkę margaryny, sól, kurkumę, cynamon, garam masala, czosnek w proszku i imbir (nie przesadzić z ilością przypraw). Wszystko wymieszać, przykryć i dusić 5 minut.
  • 5. Ryż połączyć z warzywami na patelni, dobrze wymieszać. Dodać na sam koniec curry i trochę garam masala - nie mieszać - tylko przykryć na 2-3 min.

Porady

Ryż gotować w proporcjach: 1 szklanka ryżu - 2 szklanki wody Kumin można ewentualnie zastąpić kminkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować