Ryż z warzywami i kotletami sojowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż, opłukać, namoczyć i ugotować w osolonej wodzie.
2.Na suchą patelnie wrzucić ziarna kuminu (mniej niż pół łyżeczki), podgrzewać aż troszkę ściemnieją i będą gorące, dodać 3-4 goździki, 3-4 kulki pieprzu i trochę oleju na spód patelni.
Dodać mrożone warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu, aż się rozmrożą i zaczną gotować.
3.Kotlety sojowe namoczyć w wywarze z kostki rosołowej, około 5 minut. Odsączyć.
4.Do gotujących się warzyw dodać kotlety sojowe, łyżkę margaryny, sól, kurkumę, cynamon, garam masala, czosnek w proszku i imbir (nie przesadzić z ilością przypraw). Wszystko wymieszać, przykryć i dusić 5 minut.
5.Ryż połączyć z warzywami na patelni, dobrze wymieszać. Dodać na sam koniec curry i trochę garam masala - nie mieszać - tylko przykryć na 2-3 min.
Porady
Ryż gotować w proporcjach: 1 szklanka ryżu - 2 szklanki wody
Kumin można ewentualnie zastąpić kminkiem.
Komentarze