Ryż z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tradycyjne danie z pikantna nuta

  • 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki ryżu
    truskawki
    2 łyżki octu balsamicznego
    1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    cukier
    sól
    kilka truskawek do dekoracji

Ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać 6 szklankami wody, posolić i ugotować na sypko. Truskawki zmiksować na gładka masę (ma jej wyjśc 1,25 litra). Do truskawek dodać pieprz, ocet balsamiczny i cukier (ja dałam 5 płaskich łyżek, ale wszystko zależy od tego jak słodkie są truskawki). Wszystko razem zmiksować. Na talerz nakładać ciepły ryż, polać sosem truskawkowym i przybrać kilkoma truskawkami. Z podanych składników otrzymamy 5-6 porcji.

Porady

Ocet balsamiczny mozna zastapic octem winnym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy