Ryż z patelni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z dodatkiem jabłek i pieczarek, z majerankiem. Może stanowić samodzielne danie, ale jest też smacznym dodatkiem do duszonej wieprzowiny.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.:
    - ryż brązowy naturalny: 200 gramów
    2.:
    - cebula (+ olej do smażenia): 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieczarki: 150 gramów
    - jabłka - szara reneta: 4 sztuki
    - majeranek (spora łyżka): 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku): 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżka

Ryż z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię na rozgrzany olej. Czosnek pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Pieczarki pokroić w półplasterki, dorzucić do cebuli. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je w ćwiartki a każdą ćwiartkę na trzy. Dodać do pieczarek. Chwilę poddusić, dodać ugotowany ryż. Dodać majeranek, cukier, sól, pieprz - do smaku, sok z cytryny. Dusić przez moment pod przykryciem.
  • 3. * W czasie duszenia ryż dobrze jest podlać niewielką ilością wody lub białym wytrawnym winem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy