Ryż z parówkami w sosie szpinakowym

  • wyświetlono: 61 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Danie to jest szybkie i tanie w przygotowaniu, a przy tym pożywne i pyszne, i już z kilku składników można przygotować obiad.

AnetaJ
  • 4 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

250-300g ryżu
5-7 parówek dobrej jakości
200-250g świeżego szpinaku
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
200g śmietany
1 łyżka mąki
Sól, pieprz
Olej

Sposób przygotowania przepisu:

Ryż z parówkami w sosie szpinakowym

  • 1. Ryż ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Liście szpinaku dokładnie umyć, odciąć stwardniałe łodyżki, pokroić na mniejsze kawałki.
    Parówki pokroić w krążki, podsmażyć na oleju, odstawić na bok.
    Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, dusić, aż woda odparuje.
    Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, dodać do niej śmietanę. Mieszać do połączenia. Sos dodać do szpinaku i doprowadzić do wrzenia. Dodać parówki, doprawić do smaku, wymieszać. Chwilę gotować mieszając od czasu do czasu.
    Na talerz wyłożyć porcję ryżu i sosu, podać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakparówkitania kuchniasos szpinakowyprosty przepisryż z sosemryż w sosie szpinakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś w sosie szpinakowym

Dodane przez: kuchenny świat

Pierś w sosie szpinakowym

Zapraszam na pyszne danie obiadowe....

Roladki z indyka w sosie szpinakowym

Dodane przez: Andzia Pichci

Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym

Sznycelki z indyka zwinięte z plastrem...

image-1eia10k

Dodane przez: kasienia882

PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE SZPINAKOWO- ŚMIETANOWYM

Proste i bardzo szybkie danie,...

Ryż z parówką i curry

Dodane przez: JustKuchcik

Ryż z parówką i curry

Taki ryż może stanowić samodzielny...

Pulpety z ryżem i marchewką

Dodane przez: jolantagłówka

Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym

tradycyjne danie w nowej wersji....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE